Ευεργετική η δράση του μεσημεριανού ύπνου ή καθημερινή ρουτίνα;



Όλοι οι λαοί της Μεσογείου γνωρίζουμε πολύ καλά την αξία του μεσημεριανού ύπνου.
Μάλιστα, αυτή η συνήθειά μας, που με έκπληξη ανακάλυψαν και οι πιο βόρειοι λαοί στις διακοπές τους, έγινε γρήγορα αγαπημένο ζήτημα έρευνας των επιστημόνων που έχουν κάνει έρευνες επί ερευνών για το θέμα «σιέστα»! Γνωρίζουμε όμως να την κάνουμε σωστά;

Νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει την ευεργετική δράση του μεσημεριανού ύπνου στην υγεία και μάλιστα καταλήγει στις οδηγίες για το πώς θα επωφεληθούμε ακόμα περισσότερο από αυτόν.

Όπως αναφέρει η Ισπανική Εταιρεία Γιατρών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (SEMERGEN), ο ύπνος μικρής διάρκειας μετά το γεύμα μπορεί να μειώσει το στρες, να τονώσει τις καρδιαγγειακές λειτουργίες και να βελτιώσει τα αντανακλαστικά και τη μνήμη. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι η «σιέστα» μπορεί να είναι ωφέλιμη μόνο όταν είναι κομμάτι της καθημερινής ρουτίνας. Ο ύπνος μετά το γεύμα είναι μέρος του φυσικού κύκλου του σώματος και η παράλειψή του μπορεί να είναι πιο επιβαρυντική για την υγεία από το να χάσει κανείς ένα γεύμα! Από την άλλη, και ο πολύωρος ύπνος φαίνεται από την έρευνα ότι μπορεί επίσης να είναι βλαβερός.

Κατέληξαν ότι η «σιέστα», για να είναι πραγματικά βοηθητική, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τη μισή ώρα και πρέπει να γίνεται όχι σε κρεβάτι, αλλά σε αναπαυτική πολυθρόνα ή καναπέ, προκειμένου ο ύπνος να μην είναι βαθύς. Αν ο ύπνος το μεσημέρι είναι βαθύς, τότε παρεμποδίζεται ο ύπνος μας το βράδυ, όπως εξηγεί ο δρ Ένρικ Ζαμοράνο.

Τα συμπεράσματα της ισπανικής έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν εκείνα έρευνας της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, της NASA, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου είναι 26 λεπτά. Μάλιστα, οι Αμερικανοί ανακάλυψαν ότι, με αυτή τη διάρκεια ύπνου κάθε μεσημέρι, η παραγωγικότητα των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του ωραρίου τους αυξάνεται κατά 34%.

Eπιμέλεια: Φλώρα Πέτση

Πηγή: kritinea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...