Το ΤΕΕ δεν μπορεί να κωλυσιεργεί τη λειτουργία του κράτους

Το Ηλεκτρονικό σύστημα τακτοποίησης πρέπει να λειτουργεί απερίσπαστα 
Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης έφερε στη Βουλή το ζήτημα «παράνομης διακοπής του ηλεκτρονικού συστήματος τακτοποίησης των αυθαιρέτων και την ανάγκη τροποποίησης του Νόμου 4014/2011», μέσω της Κοινοβουλευτικής του παρέμβασης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο.


Στην παρέμβασή του, ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «ο Νόμος 4014/2011, άρθρο 24 παράγραφος 3 ορίζει ότι για την ηλεκτρονική διεκπεραίωση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων εν όλω ή εν μέρει μπορεί να ανατεθεί στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με κάλυψη των αναγκαίων λειτουργικών του εξόδων από το Πράσινο Ταμείο, η ανάπτυξη και η αρχική διαχείριση του αντίστοιχου πληροφοριακού συστήματος. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μπορεί να θεσπίζεται διαφορετική διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση του παρόντος και την καταβολή του ειδικού προστίμου διατήρησης με τη χρήση ηλεκτρονικών τεχνολογιών, την απευθείας υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών στις αρμόδιες υπηρεσίες και την απευθείας έκδοση των πράξεων υπολογισμού των προστίμων και διατήρησης. Ειδικότερα, μπορεί να καθορίζεται ότι το έντυπο και η αίτηση μπορούν να αποσταλούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και στη συνέχεια να εκδίδεται μονοσήμαντος αριθμός της αίτησης, ο οποίος συνιστά αριθμό πρωτοκόλλου και με βάση τον οποίο θα γίνονται οι πληρωμές του προστίμου, προσωρινός υπολογισμός του προστίμου και των δόσεων. Με τον προσωρινό υπολογισμό, την έκδοση του αριθμού της αίτησης του αυθαιρέτου και το αποδεικτικό είσπραξης του παραβόλου ξεκινά η εξόφληση του ποσού του προστίμου. Με την έκδοση της παραπάνω απόφασης μπορεί να καθορίζεται ότι η διαδικασία της υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος διεκπεραιώνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της, και παύει η ισχύς των διατάξεων, που προβλέπουν την διεκπεραίωση της διαδικασίας με την υποβολή έντυπων δικαιολογητικών. Ωστόσο, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει κηρύξει σειρά απεργιών προς ικανοποίηση των συνδικαλιστικών του αιτημάτων. Κλείνοντας τις υπηρεσίες του, ταυτόχρονα παύει να λειτουργεί και το ηλεκτρονικό σύστημα δηλώσεων και τακτοποιήσεων των αυθαιρέτων, με αποτέλεσμα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί (διπλωματούχοι και πτυχιούχοι) να πλήττονται οικονομικά, ενώ καθυστερεί σημαντικά ένας μεγάλος όγκος υποθέσεων των πελατών τους».

Επειδή, κατά τον κ. Αυγενάκη με την «παράνομη διακοπή του ηλεκτρονικού συστήματος τακτοποίησης των αυθαιρέτων επί της ουσίας καταπατάται το δημόσιο συμφέρον καθώς οι πολίτες δεν μπορούν να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετά τους και τις μεταβιβάσεις τους» ζήτησε από τον Υπουργό να παρέμβει άμεσα και να τροποποιήσει τον Νόμο 4014/2011, καθιερώνοντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (και τις υπηρεσίες αυτού), αρμόδιο φορέα διαχείρισης του ηλεκτρονικού συστήματος τακτοποίησης των αυθαιρέτων και διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ομαλή διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...