Ποιά κανάλια δεν “τρώνε” hot doc;



“Η λίστα Λαγκάρντ διέρρευσε… άσχημα νέα για τον Έλληνα πρωθυπουργό” ήταν ο τίτλος του businessinsider.com λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της φερόμενης ως λίστας Λαγκαρντ από τον Κώστα Βαξεβάνη και το περιοδικό Hot Doc. Ήταν όντως άσχημα τα νέα για τον Ελληνα πρωθυπουργό; Αν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αντιμετώπιζαν το θέμα όπως το Mega, μαλλον όχι. Γράφει η Φωτεινή Λαμπρίδη.
Από την Παρασκευή το απόγευμα είχαν πάρει φωτιά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάποια sites και πολλά ξένα πρακτορεία ειδήσεων. Το βραδυνό δελτίο ειδήσεων του “μεγάλου καναλιού” δεν είπε λέξη για τη λίστα που υποτίθεται ότι ψάχνει το πανελλήνιο. Το Σάββατο η λίστα Λαγκαρντ διαδιδόταν με την ταχύστητα του φωτός. Στο βραδυνό δελτίο του Μέγκα , μεγάλη σιωπή. Την ίδια στιγμή η ΕΛ.ΑΣ. έχει ανακοινώσει ότι αναζητά τον δημοσιογράφο προκειμένου να τον συλλάβει, ο ξένος τύπος συνεχίζει να δινει έμφαση στο θέμα και η Ιταλική La Repubblica γράφει: “...αντί να χυθεί άπλετο φως για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και να εντοπιστούν εκείνοι που φοροδιαφεύγουν εδώ και χρόνια βγάζοντας κρυφά τα χρήματα τους στην Ελβετία ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιείται για να συλλάβει τον Κώστα Βαξεβάνη που δημοσίευσε τη «μυστηριώδη» λίστα Λαγκάρντ”.

Έπρεπε τελικά να συλληφθεί ο εκδότης του περιοδικού, να βγάλουν ανακοινώσεις τρία κόματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΑΝ.ΕΛ.) για να αφιερώσει το Μεγκα στο τέλος του κεντρικού του δελτίου το βράδυ της Κυριακής ένα τυπικό δίλεπτο στο θέμα, όχι της δημοσιοποίησης της λίστας αλλά της σύλληψης του εκδότη μετά από εκτενές ρεπορτάζ για την παρέλαση των ενόπλεων δυνάμεων (τόσο στρατό σε ένα δελτίο δεν έχουμε ξαναδεί). Δεν είναι η πρώτη φορά που κυρίαρχο μέσο αποσιωπεί μεγάλο σκάνδαλο αλλά δυστυχώς αυτή η στάση εξελίσσεται σε κανόνα . Άκουσε κανείς τίποτα για τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι αντιφασίστες στη ΓΑΔΑ;

Κώστας Βαξεβάνης


“BBC, Reuters, Wall Street Journal, L humanite, N.Y.Times και πολλά άλλα μεγάλα μέσα ενημερωσης του κόσμου ασχολούνται από προχθές με το δημοσίευμα”, δήλωσε στο Tvxs ο Κώστας Βαξεβάνης. “Αν κάποια ελληνικά μέσα θέλουν να το αποσιωπήσουν... τα συμπεράσματα δικά σας”.

Το TVXS ζήτησε επίσης από τον δημοσιογράφο Θύμιο Καλαμούκη (Ελληνοφρένεια), την καθηγήτρια του τμήματος ΕΜΜΕ στο πανεπιστήμιο Αθηνών Πέπη Ρηγοπούλου και τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών Γιώργο Σαββίδη να σχολιάσουν τις εξελίξεις.

Θύμιος Καλαμούκης

Εκπλήσει κανέναν αυτό; Εμένα προσωπικά δεν με αιφνιδιάζει, είναι η φυσική κατάλληξη μιας παράξενης πορείας διαπλοκής και ερωτηματικών. Την Παρασκευή ενώ είχε κυκλοφορήσει η είδηση πως θα δημοσιοποιηθεί η λίστα το Μέγκα δεν ανέφερε τίποτα για το Hot Doc ενω είχε ρεπορτάζ σχετικό με το σκάνδαλο. Αυτό είναι στοιχείο ρεπορτάζ και στοιχειώδης υποχρέωση κάθε μέσου είναι να αναφέρει οποιοδήποτε στοιχείο προκύπτει. Αυτό δεν έγινε βεβαια με αποτελεσμα την ελλιπή ενημερωση των τηλεθεατών πράγμα βαρύτατο..

Κι ενω την Κυριακή μάθαμε μέσα από το διαδίκτυο και ξενα πρακτορεία και εφημερίδες που έθεταν θέμα ελευθερίας στην Ελλάδα , το θέμα της συλληψης έπαιξε στο τελος του δελτίου. Και έπαιξε μόνο η σύλληψη, ένα μέρος των δηλώσεων του ίδιου από τις οποίες έλλειπε η αναφορά του Κ. Βαξεβάνη στο ατόπημα των ΝΕΩΝ να δημοσιεύσουν τη λίστα του ΣΔΟΕ με τα ονόματα καλλιτεχνών και τα ποσά δίπλα δημοσίευση για την οποία δεν διώχτηκε κανείς. Τα προηγούμενα χρόνια το Μέγκα μας είχε συνηθίσει στη διαστρέβλωση και την παραποίηση. Στα χρόνια του μνημονίου συναντάμε κρούσματα απόκρυψης ειδήσεων, πράγμα που είναι σοβαρό για την “έγκυρη” ενημέρωση των τηλεθεατών του.

Πέπη Ρηγοπούλου

Σε μια εποχή και σε μια χώρα, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα στην αξιοπρέπεια στη δουλειά και τελικά στη ζωή λοιδορούνται , το αρχείο που έχει ονομαστεί λίστα Λαγκαρντ οδήγησε επιτέλους στη σύλληψη κάποιου. Όχι βέβαια του κυρίου Παπακωνσταντίνου που έχασε κάπου το ηλεκτρονικό προσωπικό της, αλλά ενός δημοσιογράφου που πήρε την απόφαση να δημοσιοποιήσει σε ειδική έκδοση και προς δύο ευρώ όσα ήταν ήδη γνωστά σε πάρα πολλούς.

Φυσικά πέρα από ελάχιστους αναγνωρίσιμους, οι ποικιλόνυμες κυρίες με ή χωρις εισαγωγικά, καθώς και διάφοροι με ξένα ονοματα δεν φωτίζουν το ποιοι εξαφάνισαν τα λεφτά που κάποιοι μας διαβεβαίωναν ότι υπάρχουν. Η σύλληψή του Κ. Βαξεβάνη λειτουργεί σαν μια ασαφής προειδοποιηση για όσους θα διανοηθούν στο μελλον να αποκαλύψουν και το ελάχιστο από τους μηχανισμούς που απεργάζονται τον όλεθρο μας.

Όσον αφορά στην αποσιώπιση της δημοσιοποίησης της λίστας από το μεγάλο κανάλι αισθάνομαι σαν να χρησιμοποιήθηκε η λίστα Λαγκαρντ ως στάχτη στα μάτια των τηλεθεατών μπροστά στα μέτρα που έρχονται. Μεγεθύνθηκε το σκάνδαλο όσο ήταν κρυφή η λίστα και μετά η μαγική εικόνα το εξαφάνισε γιατί προφανώς ενόχλησε. Είναι η μεγάλη δύναμη της προπαγάνδας είναι σαφές. Αυξομειώνεις το μέγεθος ενός γεγονότος κατά το δοκούν.

Γιώργος Σαβίδης

Όλα τα μεσα είναι υποχρεωμένα να δημοσιοποιούν τα θέματα που αφορούν και καίνε τον λαό. Κανένας δεν δικαιούται να αποκρύπτει ή να παραπληροφορεί. Οταν αποσιωπάται ένα σκανδαλο η ΕΣΗΕΑ υπενθυμίζει στα μέσα αυτά το χρέος τους. Εμείς ως ομοσπονδία θα έρθουμε σε επαφή με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία και τη διεθνή ομοσπονδία και θα πάρουμε από κοινού αποφάσεις με αφορμή το θέμα που προέκυψε με τον Κ. Βαξεβάνη,

Φωτό: Αλέξανδρος Κατσής, fosphotos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...