Ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς «φωτογραφίζουν» οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής πίσω από το «τυφλό» χτύπημα στο εμπορικό κέντρο «Mall» στο Μαρούσι.

Η χρησιμοποίηση χύτρας ταχύτητας, μέσα στην οποία τοποθέτησαν τη βόμβα, οι δύο διακόπτες, η εκρηκτική ύλη και γενικά η συνδεσμολογία δείχνει τεχνογνωσία που χρησιμοποιούσε η συγκεκριμένη οργάνωση, αν και μόνο αυτή η διαπίστωση δεν αρκεί, για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Παράλληλα, απόλυτα έγκυρες πληροφορίες «λένε» πως οι κάμερες έχουν καταγράψει τις κινήσεις των αγνώστων (οι αστυνομικοί επικεντρώνονται σε δύο άτομα που κινούνται στο συγκεκριμένο χώρο), μόνο που έχουν αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά τους. Οι κάμερες έχουν δείξει τουλάχιστον τέσσερις δράστες. Αυτό που κάνουν οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής, είναι να συγκρίνουν τις... ύποπτες σκιές που κατέγραψαν οι κάμερες με άτομα που στο παρελθόν έχουν απασχολήσει τις Αρχές για εμπλοκή στο αντάρτικό πόλης.

Η επίθεση χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία ως μεγάλου ρίσκου, που χρειαζόταν άτομα με γνώσεις στα εκρηκτικά και εμπειρία στο αντάρτικο πόλης και την οποία σχεδίαζαν αρκετό καιρό. Δεν είναι τυχαίο ότι το σημείο που τοποθετήθηκε η χύτρα-βόμβα είναι σχεδόν “τυφλό” από τις κάμερες, γεγονός που σημαίνει οτι οι άγνωστοι είχαν μελετήσει καλά το χώρο του εμπορικού κέντρου.

Η επιλογή των στόχων και οι εντυπώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι τα σημεία που “τρομάζουν” τους αστυνομικούς. Το πρώτο έχει να κάνει με την επιλογή του στόχου. Η τοποθέτηση βόμβας σε εμπορικό κέντρο Κυριακή πρωί, όταν γνωρίζουν ότι θα είναι γεμάτο κόσμο -λόγω παιδικών κινηματογραφικών προβολών- είναι κάτι δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Την ώρα εκείνη στο «Mall» βρίσκονταν περίπου 200 άτομα, γεγονός που δείχνει πόσο επικίνδυνη ήταν η επίθεση. Μάλιστα, το ό,τι έσκασε νωρίτερα απ' ότι επισήμαναν οι άγνωστοι δράστες, ενισχύει τους φόβους των Αρχών.

Παράλληλα, το σημείο που άφησαν τον ωρολογιακό μηχανισμό. Και αυτό, γιατί δεν ήταν εμφανές σημείο (στο πρώτο επίπεδο, κάτω από τις κυλιόμενες σκάλες, απέναντι από το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας), και συνεπώς υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μην καταφέρουν οι αστυνομικοί να απομακρύνουν τους πολίτες και να υπήρχαν τραγικά αποτελέσματα. Το δεύτερο είναι η ώρα της επίθεσης. Ήταν μέρα-μεσημέρι και όχι νύχτα, που συνήθως χτυπούν οι οργανώσεις του αντάρτικου πόλης.

Αυτά τα δύο στοιχεία αποδεικνύουν πως η νέα γενιά τρομοκρατών έχει διαφορετικά κριτήρια επιλογής στόχων. Τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα επικοινωνιακό κομμάτι και επιζητούν να προκαλούν εντυπώσεις με τις ενέργειές τους. Έτσι, η Αστυνομία επανασχεδιάζει όλο το πλάνο φρούρησης, περιπολιών και φύλαξης στόχων.

Φόβοι για νέο χτύπημα

Την ίδια ώρα, στην Αντιτρομοκρατική έχει σημάνει συναγερμός. Το δεύτερο σοβαρότατο χτύπημα μέσα σε έξι μέρες δείχνει πως βρισκόμαστε μπροστά στην αναβίωση της βαριάς τρομοκρατίας. Μια εφιαλτική διαπίστωση, που ξυπνά μνήμες από το παρελθόν. Έτσι, αν μέσα στις επόμενες ημέρες δεν υπάρξει ανάληψη ευθύνης, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι προβληματισμένοι και δεν αποκλείουν ένα νέο, ακόμη πιο σοβαρό χτύπημα... Αυτά που τρομάζουν τις Αρχές είναι:

- Το χτύπημα στο «Mall» αποδεικνύει πως οι δράστες έχουν τεχνογνωσία, έχουν υλικά και έχουν επιχειρησιακές ικανότητες για εντυπωσιακά χτυπήματα. Διαθέτουν γιάφκα και πλέον, μετά από δύο χρόνια, έχουμε επανεμφάνιση βομβιστικής επίθεσης.

- Ενδεχομένως οι δράστες των δύο επιθέσεων σε Συγγρού και Μαρούσι να είναι διαφορετικοί, όμως δεν αποκλείουν να έχουν κοινό κατευθυντήριο, που αποτελείται από «παλιούς» στο αντάρτικο πόλης.
 
- Μπροστά στον εντυπωσιασμό και την πρόκληση, αδιαφορούν για τον κίνδυνο πρόκλησης τραυματισμών ή και θυμάτων από τις ενέργειές τους.

Οι έρευνες κινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις και τίποτα δεν αποκλείεται. Οι δεκάδες κάμερες που υπάρχουν στο εμπορικό κέντρο, αποτελούν σημαντικό όπλο στα χέρια των Αρχών, καθώς οι αστυνομικοί έχουν εντοπίσει πιθανές κινήσεις των δραστών. Παράλληλα, οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις κινήσεις των αγνώστων. Το γεγονός ότι το μετρό είχε απεργία (κινούνταν όμως ο Ηλεκτρικός) προτάσσει ως πιθανότερο σενάριο οι δράστες να έφτασαν στο εμπορικό κέντρο με μοτοσικλέτα, να ανέβηκαν στο πρώτο επίπεδο, να άφησαν το κουτί που περιείχε τη βόμβα και, αφού την ενεργοποίησαν, να έφυγαν βιαστικά από το σημείο.

Παράλληλα, στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής μπήκαν και οι 18 τελευταίες επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες κατά δημοσιογράφων, γραφείων πολιτικών κομμάτων και εναντίον του αδελφού του κυβερνητικού εκπροσώπου στο λόφο του Στρέφη. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης της επίθεσης με καλάσνικόφ κατά του γραφείου του πρωθυπουργού στη λεωφόρο Συγγρού κάνει τους αστυνομικούς να συγκρίνουν και τις δύο επιθέσεις.
Πηγή: protothema.gr