Ο Λαυρεντιάδης και οι χειρισμοί Βενιζέλου

Στο κατηγορητήριο σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη περιλαμβάνονται αναφορές στη ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων που υπέστη το Δημόσιο επιχειρώντας να «σώσει» την Proton.
Η πρώτη μεγάλη ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο προκλήθηκε εξαιτίας του εκμηδενισμού της αξίας των μετοχών της τράπεζας καθώς είχε καλύψει  πάνω από 17 εκατομμύρια προνομιούχες μετοχές, ονομαστικής αξίας 4,49 ευρώ η κάθε μια , με τη διάθεση σχεδόν 80 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω της υπαγωγής της τράπεζας στις διατάξεις περί στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Στο κατηγορητήριο επισημαίνεται ότι οι υποχρεώσεις της τράπεζας προς μετόχους, κοινούς και προνομιούχους, παρέμειναν στο παθητικό της υπό εκκαθάριση τράπεζας.

Οι επόμενες ζημιές για το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, προήλθαν από την υπαγωγή της Proton Bank στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στο Ταμείο Εγγύησης καταθέσεων και Επενδύσεων. Οι επίμαχες υπαγωγές έγιναν με δύο διαφορετικές αποφάσεις που ελήφθησαν αυθημερόν από τον τότε υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο (9249/9.10.11 και 9250/9.10.11).
Στο κατηγορητήριο επισημαίνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιβαρύνθηκε με την υποχρέωση καταβολής 250  εκατ. ευρώ για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της νέας Proton Bank. Στη νέα τράπεζα μεταβιβάστηκε μέρος του ενεργητικού και του παθητικού του υπο εκκαθάριση τραπεζικού ιδρύματος.
Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων επιβαρύνθηκε με την υποχρέωση καταβολής 862 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της διαφοράς αξίας μεταξύ των μεταβιβασθέντων στο νέο πιστωτικό ίδρυμα από το υπό εκκαθάριση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού. Παράλληλα όμως, η νέα Proton Bank, στο ενεργητικό της οποίας συμπεριλαμβάνονται κάποια από τα επίμαχα «θαλασσοδάνεια», εμφανίζεται επίσης ζημιωμένη, καθώς οι συμβάσεις των περισσότερων εξ αυτών των δανείων καταγγέλθηκαν λόγω παραβίασης συμβατικών υποχρεώσεων των πιστοδοτούμενων.
Το κατηγορητήριο
Στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο, που συνέταξε η 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη αποτιμώντας το πλούσιο αποδεικτικό υλικό που συγκέντρωσε στο στάδιο τη πολύμηνης δικαστικής έρευνας, περιγράφεται η δράση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τη μεθοδολογία πάνω στην οποία στήθηκε η εκταμίευση των αποκαλούμενων θαλασσοδανείων ύψους 701 εκατομμυρίων ευρώ  από την Proton bank  την εποχή της παντοδυναμίας του επιχειρηματία.
Η δικαστική λειτουργός χρεώνει στους κατηγορούμενους ότι ενώ γνώριζαν πως η Alapis – εταιρεία συμφερόντων Λαυρεντιάδη –  είχε συνολική οφειλή ύψους 1,084 δισ. ευρώ στις 31/12/10 , και παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία,  μεθόδευσαν την άντληση κεφαλαίων από την Proton με τη συνεργασία φαινομενικά άσχετων εταιρειών ως προς τον όμιλο Λαυρεντιάδη,  που όμως ενεργούσαν κατόπιν οδηγιών και υποδείξεων του επιχειρηματία προς εξυπηρέτηση των ατομικών και εταιρικών του συμφερόντων και όχι των επικαλούμενων επιχειρηματικών σχεδίων, δυνάμει εικονικών μεταξύ τους συμφωνιών εξαγοράς εταιρειών, κάδων δραστηριότητας  και εν γένει συνεργασιών (παροχής υπηρεσιών, πωλήσεις, δανείων κλπ) που χρηματοδοτήθηκαν από την άνω τράπεζα.
Το όχημα Λαυρεντιάδη …
Γι΄αυτόν το σκοπό -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- ο Λ. Λαυρεντιάδης αγόρασε από την Τράπεζα Πειραιώς το 31,3% της Proton το Δεκέμβριο του 2009. Ασκώντας καταχρηστική εξουσία διόρισε στο ΔΣ πλήρως ελεγχόμενα πρόσωπα ώστε να διασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του ΔΣ για τα ατομικά και εταιρικά του συμφέροντα. Αποδυνάμωσε  δε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της τράπεζας ώστε να πετύχει συνεπικουρούμενος από τους συγκατηγορουμένους του την ανεξέλεγκτη χρηματοδότηση του ομίλου Λαυρεντιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...