Η σοκαριστική ομολογία ενός μύθου

Αποφασίζοντας να δεχθεί τη μοίρα του σαν άντρας, ο Λανς Άρμστρονγκ, παραδέχθηκε πως ο μύθος του χτίστηκε με τη βοήθεια απαγορευμένων ουσιών με μια τηλεοπτική ομολογία που σοκάρει.

Πλέον και οι τελευταίες αμφιβολίες που υπήρχαν –έστω στο μυαλό ορισμένων ρομαντικών ή αφελών- διαλύθηκαν από τον ίδιο τον Λανς Άρμστρονγκ.

Ο ποδηλάτης-μύθος, το αδιαφιλονίκητο νούμερο 1, ο άνθρωπος που νίκησε τον καρκίνο, αυτός με την τεράστια φιλανθρωπική δράση. Εκείνος που είδε ό,τι έχτιζε να γκρεμίζεται μετά τις αποκαλύψεις του επί σειρά ετών φίλου και συνεργάτη του, αποφάσισε πως δεν έχει κανένα νόημα να κρύβεται σαν σκιά πίσω από μια πεισματική άρνηση παραδοχής της αλήθειας.

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην Όπρα Γουΐνφρεϊ, ο Άρμστρονγκ παραδέχθηκε πως δεν είναι το «καλύτερο παιδί», εικόνα που για χρόνια λάτρευαν να προβάλλουν τα αμερικάνικα μίντια, στη γνωστή τους απόπειρα να δημιουργούν θρυλικούς χαρακτήρες-πρότυπα. Αντίθετα, ψέλλισε: «Είμαι ένας ελαττωματικός τύπος. Δεν νιώθω πως έκλεψα. Νιώθω όμως τρομαγμένος, πολύ τρομαγμένος. Η ζωή μου ήταν τέλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας μύθος. Η τέλεια ιστορία. Μόνο που δεν ήταν αληθινή».

Ο Άρμστρονγκ παραδέχθηκε τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα. Συγκλονιστική ήταν η στιγμή όταν κλήθηκε να δώσει μονολεκτικές απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις. Κάθε του «ναι» έσπαγε τη σιωπή αλλά κι ένα κομμάτι από τις καρδιές των Αμερικανών που τόσο φιλόξενα τον κράτησαν για χρόνια μέσα τους.

-Έχεις χρησιμοποιήσει απαγορευμένες ουσίες;
-Ναι…
-Συμπεριλαμβανομένης και της EPO;
-Ναι…
-Ντοπαρίστηκες και μέσω μετάγγισης αίματος;
-Ναι…
-Χρησιμοποίησες τεστοστερόνη, κορτιζόνη και αυξητική ορμόνη;
-Ναι…
-Είχες κάνει χρήση αναβολικών κατά τη διάρκεια όλων των θριάμβων σου στο «Γύρο της Γαλλίας»;
-Ναι…



Ο Άρμστρονγκ πάντως αρνείται πως έχει οποιαδήποτε ανάμειξη με απαγορευμένες ουσίες μετά το δεύτερο come-back του και οι μοναδικές ερωτήσεις που προτίμησε να μην απαντήσει ήταν εκείνες στις οποίες θα έπρεπε να αναφερθεί σε ονόματα τρίτων που είχαν εμπλακεί στο κύκλωμα.

Οι αντιδράσεις στους κόλπους της αμερικανικής υπηρεσίας αντί-ντόπινγκ ποικίλουν. Για ορισμένους επρόκειτο για μια ειλικρινή κατάθεση ψυχής, ενώ για άλλους όλα αυτά θα πρέπει να ειπωθούν ενόρκως για να κλείσει η υπόθεση. Αυτό που αφήνεται να εννοηθεί είναι πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο η ποινή του ισόβιου αποκλεισμού από κάθε αθλητική δραστηριότητα θα μειωθεί σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση θεωρείται πως μια ακόμη επιστροφή του θα συνοδευόταν από οποιαδήποτε επιτυχία σε αγωνιστικό ή προσωπικό επίπεδο και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως αυτός είναι ο στόχος του.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ερμηνεία που έδωσε ο ίδιος ο Άρμστρονγκ στην έννοια «εξαπάτηση». Μια ερμηνεία με την οποία δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς και συχνά έρχεται η ίδια η πραγματικότητα να την επιβεβαιώσει όσο κι αν τις περισσότερες φορές (και εμείς οι δημοσιογράφοι) προτιμούμε να την αγνοούμε προσποιούμενοι πως ζούμε σε ένα αγγελικό κόσμο όπου οι… σατανάδες τύπου Άρμστρονγκ σπανίζουν.

«Έψαξα στο λεξικό την ερμηνεία της λέξης εξαπάτηση. Αυτό που αναφέρει εκεί είναι πως εξαπατά εκείνος που προσπαθεί να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του. Δεν το είδα ποτέ έτσι. Για μένα με αυτόν τον τρόπο εξασφάλιζα απλά ισονομία στο παιχνίδι», τόνισε ο Αμερικανός, θέλοντας να δείξει με αυτά τα λόγια πως όσο ισοπεδωτικό είναι να λέει κανείς ότι όλοι μα όλοι είναι ντοπαρισμένοι, άλλο τόσο κοντόφθαλμο και εξαιρετικά βολικό για τους πάντες θα ήταν να θεωρήσουμε πως υποθέσεις σαν και αυτήν του Άρμστρονγκ ή της Τζόουνς αποτελούν την εξαίρεση. Πως πρόκειται για λίγα μαύρα πρόβατα και όχι για πραγματικότητα που καλά θα κάναμε όλοι να την δεχτούμε και να την αντιμετωπίσουμε στην έκταση και με τα χαρακτηριστικά που έχει.

Αλλιώς, υπάρχουν πάντα χιλιάδες τρύπες στην άμμο όπου πολύ βολικά μπορούμε να χώσουμε το κεφάλι προσποιούμενοι πως ούτε είδαμε, ούτε ακούσαμε τίποτα.

Νικόλας Ακτύπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...