ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟ ΝΕΟ «ΨΑΛΙΔΙ» ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ




Σταδιακά και σε τέσσερις δόσεις θα γίνει η περικοπή των συντάξεων για το ποσό άνω των 1.000 ευρώ από την 31η Ιανουαρίου, σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Την Παρασκευή...


άλλωστε έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για την απογραφή των συνταξιούχων του, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι συντάξεις αποδίδονται σε πραγματικούς δικαιούχους.

Η λήξη της προθεσμίας βρήκε 45.000 δικαιούχους να μην έχουν δώσει το «παρών» στην απογραφή. Πάντως, ακόμη και τώρα όσοι δεν έχουν απογραφεί μπορούν να μεταβούν στα τοπικά υποκαταστήματα του ΟΑΕΕ και να περαιώσουν τη διαδικασία.

Σε διαφορετική περίπτωση, στο τέλος του μήνα δεν θα δουν τη σύνταξη να μπαίνει στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να έχουν μαζί τους για την απογραφή την ταυτότητά τους, εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης, το σημείωμα καταβολής συντάξεων του 3ου τριμήνου του 2012, αποδεικτικό απόδοσης του ΑΜΚΑ.

Σύμφωνα με τα «Νέα», το νέο Μνημόνιο, πάντως, επιβάλλονται μειώσεις από 5% έως 20% από 1ης Ιανουαρίου 2013 στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ τον μήνα, ενώ οι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα Χριστούγεννα το τελευταίο δώρο.

Οι μειώσεις αφορούν όλες τις συντάξεις που καταβάλλονται μεμονωμένες ή αθροιστικά (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) για οποιαδήποτε αιτία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) και από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, το Δημόσιο, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, καθώς και από κάθε άλλη πηγή.

Συγκεκριμένα, οι μηνιαίες συντάξεις μειώνονται από 1/1/2013 ως εξής:

- Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.000,01 ευρώ έως 1.500 ευρώ γίνεται μείωση 5% στο σύνολο του ποσού.

- Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μεί- ωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.

- Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ γίνεται μείωση 10% στο σύνολο του ποσού.

- Το ποσό της μείωσης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.

- Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ γίνεται μείωση 15% στο σύνολο του ποσού.

- Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μεί- ωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ. n Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω γίνεται μείωση 20% στο σύνολο του ποσού.

- Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ. Για τις μειώσεις λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των συντάξεων που καταβλήθηκαν έως τις 31/12/2012.

Συνεπώς, για την κύρια σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς που αποφασίστηκε μετά το πρώτο Μνημόνιο, όπως και των μειώσεων που αποφασίστηκαν μετά το δεύτερο Μνημόνιο.

Για την επικουρική σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς και των μειώσεων που επίσης προέκυψαν από το δεύτερο Μνημόνιο.

Από τις μειώσεις, εξαιρούνται μόνο όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν οι ίδιοι το εξωιδρυματικό επίδομα(όπως οι ασθενείς που πάσχουν από παραπληγία, τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, με ποσοστό 67% και άνω, ατελή οστεογένεση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο άνω ή κάτω άκρων σε ποσοστό από 67% και άνω).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...