Η απάτη με τις "ορφανές" κληρονομιές




Ρεπορτάζ: Δημήτρης Πανόπουλος


Τη δυνατότητα να... διεκδικήσουν «ορφανές» κληρονομιές αρκετών εκατομμυρίων ευρώ παρέχει -μέσω επιστολών- κύκλωμα από την Ισπανία. Η ιδιαίτερης μορφής απάτη, η οποία είχε απασχολήσει και στο παρελθόν, φαίνεται έπειτα από καταγγελίες που έφτασαν στη zougla.gr να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο.


Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος
Οι επιτήδειοι στέλνουν επιστολή με τα στοιχεία πολύ γνωστού δικηγορικού γραφείου της Μαδρίτης στο υποψήφιο θύμα. Σ' αυτήν αναφέρουν ότι πελάτης της εταιρείας τους ήταν ένας συνονόματος ή μακρινός συγγενής του παραλήπτη.
Όπως εξηγούν, επικαλούμενοι πραγματικά γεγονότα, όπως το ατύχημα στο μετρό της Βαλένθια το 2006, ο φερόμενος ως συγγενής έχασε τη ζωή του μαζί με όλη του την οικογένεια. Λίγο πριν από το ατύχημα όμως, είχε καταθέσει σε τράπεζα το ποσό των 13,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Έτσι, η τράπεζα απευθύνεται στη δικηγορική εταιρεία, καθώς δεν υπάρχει κάποιος εν ζωή συγγενής για να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά. Οι «δικηγόροι» βρίσκουν το υποψήφιο θύμα από τους δημοτικούς καταλόγους και του προσφέρουν τη δυνατότητα να διεκδικήσει το χρηματικό ποσό. Για να φτάσουν πιο γρήγορα στον στόχο τους βάζουν χρονικό περιθώριο, αφού -όπως λένε- η τράπεζα θα κατασχέσει τα χρήματα, αν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιον άμεσα.
Για να ρίξουν ακόμη περισσότερη στάχτη στα μάτια του υποψήφιου θύματος, ενημερώνουν πως δεν υπάρχει κανένα ρίσκο από αυτήν τη διαδικασία, καθώς το ίδιο δικηγορικό γραφείο έχει χειριστεί και άλλες παρόμοιες υποθέσεις.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι το δικηγορικό γραφείο της Μαδρίτης υπάρχει. Ωστόσο, από μια πιο ενδελεχή έρευνα αποδεικνύεται ότι τα τηλέφωνα, το όνομα αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία επικοινωνίας της δικηγορικής εταιρείας είναι διαφορετικά από εκείνα που υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα της.
Στη συνέχεια και αφού το θύμα πειστεί, η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής: ο παραλήπτης πρέπει να ανοίξει λογαριασμό σε μια συγκεκριμένη τράπεζα, για να γίνει η κατάθεση των χρημάτων που του αναλογεί από τη συγγένειά του με τον θανόντα. 
Η επόμενη φάση της απάτης είναι να πειστεί το θύμα ότι η μεταφορά του χρηματικού ποσού βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό επιτυγχάνεται αποστέλλοντας έγγραφα, τα οποία είναι φαινομενικά επίσημα, καθώς συνοδεύονται από ψευδείς τραπεζικές επιστολές και κινήσεις λογαριασμών. Στη συνέχεια, υπάρχει μια διαρκής ανταλλαγή επιστολών, e- mail, φαξ και τηλεφωνημάτων μεταξύ των απατεώνων και του θύματος, έτσι ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του και να του αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

Δείτε τις «ύποπτες» επιστολές



Από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό και ενώ, θεωρητικά, η διαδικασία της κατάθεσης των χρημάτων είναι στο τέλος της, του ανακοινώνουν ότι προέκυψαν κάποια προβλήματα που εμποδίζουν την κατάθεση και ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να πληρώσει κάποιους φόρους, ειδικά τέλη ή δικηγορική αμοιβή. Οι απατεώνες διαβεβαιώνουν το θύμα τους ότι αυτά τα έξοδα θα είναι τα τελευταία. Ωστόσο, μετά προκύπτουν διαρκώς νέοι φόροι και τέλη. Όταν το θύμα πάψει να πληρώνει, εκείνοι εξαφανίζονται.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται
Ο δικηγόρος Παναγιώτης Αλεξόπουλος, ο οποίος είχε ασχοληθεί με την υπόθεση και στο παρελθόν, λαμβάνει κατά καιρούς κλήσεις από ανθρώπους που έπεσαν θύματα μιας τέτοιας απάτης και του ζητούν βοήθεια, για να μπορέσουν να ξεκαθαρίσουν το θέμα της «ορφανής» κληρονομιάς. Μιλώντας στη zougla.gr τόνισε: «Το κύκλωμα ξέρει πολύ καλά πού στέλνει τις επιστολές. Συνήθως είναι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα. Έτσι, αν καταφέρουν να τους αποσπάσουν κάποιο χρηματικό ποσό, δεν ανησυχούν, καθώς, για να κινήσουν τα θύματα τις νόμιμες διαδικασίες, απαιτούνται πολλά χρήματα».
Η πρώτη περίπτωση κατεγράφη πριν από λίγο καιρό στην Πάτρα. Το υποψήφιο θύμα άνοιξε τον φάκελο και διάβασε την επιστολή, η οποία ήταν γραμμένη στα αγγλικά. Ο υπογράφων έλεγε ότι ο μετανάστης θείος του πέθανε και του άφησε κληρονομιά γύρω στα 7.000.000 δολάρια. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εισπράξει τα χρήματα ήταν να καταθέσει σε τραπεζικό λογαριασμό 20.000 ευρώ.

Το ίδιο ακριβώς ανέφερε και μια δεύτερη όμοια επιστολή που απεστάλη σε γυναίκα. Στην περίπτωση αυτή φαίνεται και πάλι να έχει αποσταλεί από δικηγορικό γραφείο της Ισπανίας, όπου φερόταν να ζούσε ο υποτιθέμενος θείος του υποψήφιου θύματος, ο οποίος, όπως αναφέρεται, είχε πλέον αποβιώσει.
Πριν από λίγες ημέρες, έφθασε στο σπίτι και τρίτου θύματος άλλη μία τέτοια παρόμοια επιστολή μέσω ταχυδρομείου, η οποία έκανε λόγο για κάποια θεία που πέθανε και του άφηνε 7.500.000 ευρώ. Ο φερόμενος ως κληρονόμος έπρεπε να καταθέσει 20.000 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποδοχής της κληρονομιάς, ενώ ενημερωνόταν πως το δικηγορικό γραφείο διεκδικούσε ένα μικρό μερίδιό της.
 «Μου έφαγαν περίπου 30.000 ευρώ»
Αίσθηση προκαλούν τα λόγια ενός θύματος του κυκλώματος που, όπως καταγγέλλει στη zougla.gr, έχασε περίπου 30.000 ευρώ.
«Η μήνυση είναι το μόνο που μπορώ να κάνω. Πού ξέρεις, ίσως η Δικαιοσύνη να δουλέψει, ίσως να τους συλλάβουν και τότε να διεκδικήσουμε εμείς τα θύματα κάποιες αποζημιώσεις. Ουτοπία είναι το ξέρω, αλλά αν... Και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα έχω τηλεφωνική επικοινωνία με τους απατεώνες, το έχω πει στις Αρχές μήπως και υποκλέψουν μέσω τηλεφώνου την τοποθεσία και τους πιάσουν, αλλά τίποτα».
Το κύκλωμα αυτό έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές όχι όμως για κληρονομικά ζητήματα, αλλά για θέματα που είχαν να κάνουν με τυχερά παιχνίδια. Η zougla.gr επικοινώνησε με την ισπανική πρεσβεία, η οποία -όπως δήλωσε- είναι ενήμερη για την αύξηση τέτοιων κρουσμάτων, ενώ αναφέρθηκε και σε παλαιότερες υποθέσεις.
«Πριν από μερικά χρόνια είχαμε συναντήσει την ίδια σπείρα να ασχολείται με λαχεία. Τώρα είναι η αποστολή επιστολών, μέσω των οποίων ο παραλήπτης πληροφορείται τη δυνατότητα να ωφεληθεί από την αποδοχή κληρονομιάς θανόντος στην Ισπανία ή σε κάποια τρίτη χώρα» αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου.
Στο παρελθόν η ισπανική πρεσβεία στην Ελλάδα είχε εκδώσει και δελτίο Τύπου, για να προειδοποιήσει τους πολίτες για την ύπαρξη σπείρας κακοποιών διαφόρων εθνικοτήτων που χρησιμοποιούν δολίως τις έγκυρες εμπορικές ονομασίες των ισπανικών λαχείων σε αρκετές χώρες, κυρίως στη Νοτιοδυτική Ασία, στον Ειρηνικό καθώς και στην αμερικανική ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...