Μετωπική στην Αττική Οδό

Τσίπρας εναντίον Μπόµπολα µέχρις εσχάτων. «Kαµία υποχώρηση, πάµε µέχρι τέλους, δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση», έδωσε το σύνθηµα ένας στενός συνεργάτης του Τσίπρα..
...επιχειρώντας έτσι να κωδικοποιήσει το συµπέρασµα της απόρρητης αυτής σύσκεψης µεταξύ των επιτελών του νεαρού, αλλά µπαρουτοκαπνισµένου από τις πρόσφατες εκλογικές αναµετρήσεις, προέδρου του κόµµατος.

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα είχε εκδηλωθεί, από ενδιάµεσους ενδιαφεροµένους, µια προσπάθεια να χτιστούν γέφυρες επικοινωνίας ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το «συγκρότηµα γενικών επιχειρήσεων Μπόµπολα», όπως χαρακτηριστικά λένε κάποιοι στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης όταν αναφέρονται στον γνωστό επιχειρηµατικό όµιλο, του οποίου οι δραστηριότητες εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσµα. Η άρνηση του κ. Τσίπρα να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή και συνεννόηση µε τον όµιλο υπήρξε άµεση και κατηγορηµατική, ωστόσο όλοι γύρω του αντιλήφθηκαν ότι αυτή η στάση θα επέφερε περαιτέρω επιπτώσεις στις ήδη τεταµένες, έως πολεµικές, σχέσεις των δύο πλευρών, κάτι που απαιτούσε τη χάραξη µιας ολοκληρωµένης στρατηγικής.

Εξ ου και συγκλήθηκε αµέσως η στενή εκείνη σύσκεψη, κατά την οποία συζητήθηκαν τα επόµενα βήµατα στη σκληρή αντιπαράθεση µε έναν αντίπαλο που η Κουµουνδούρου αναγνωρίζει ότι έχει τεράστια ισχύ. Είναι αλήθεια ότι στην ηγεσία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δεν υπήρξε καν δεύτερη σκέψη, αν και ορισµένοι παρατρεχάµενοι και καλοθελητές πλάσαραν την περίεργη άποψη ότι πρέπει «να πέσουν οι τόνοι αν θέλει στο µέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κυβέρνηση». Επί της ουσίας, η απόφαση για µετωπική σύγκρουση είχε ληφθεί από καιρό και ίσχυε για κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις όποιες διαµεσολαβητικές προσπάθειες.

Ετσι κι αλλιώς, η Κουµουνδούρου είχε χαράξει, από την προεκλογική περίοδο κιόλας, συγκεκριµένη πολιτική στρατηγική. Θεωρεί ότι η ελληνική κοινωνία καταδυναστεύεται από το λεγόµενο «τρίγωνο της αµαρτίας» που αποτελείται από τους «χρεοκοπηµένους εκδότες, το πολιτικό σύστηµα και τους τραπεζίτες», ένα σύστηµα που εξυπηρετεί τους µεγαλοεργολάβους, οι οποίοι λυµαίνονται το δηµόσιο χρήµα και αποφεύγουν να σηκώσουν το βάρος που τους αναλογεί για την αντιµετώπιση της κρίσης, στοχοποιώντας τους κοινωνικά αδύναµους. Γνωρίζει επίσης ότι εάν θέλει να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισµούς, θα πρέπει να υπερκεράσει αυτές τις δυνάµεις που βλέπουν στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα ίσως τον «Ευρωπαίο Τσάβες» και αντιµετωπίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη µεγαλύτερη απειλή για την καθεστηκυία τάξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την παρουσία και τη δραστηριότητα της οικογένειας Μπόµπολα στην οικονοµική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας την τελευταία 30ετία επιτοµή του σαθρού και διεφθαρµένου καθεστώτος της Μεταπολίτευσης και του συστήµατος της διαπλοκής που υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική των µνηµονίων. Στον αντίλογο, που διατυπώνεται έµµεσα από τα µέσα ενηµέρωσης του κ. Μπόµπολα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται µε την τρόικα στον πόλεµο κατά των Ελλήνων επιχειρηµατιών και αναπαράγει ουσιαστικά τα περί «ολιγαρχών» που ελέγχουν τη χώρα, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης απαντά ότι η δική του γραµµή είναι ξεκάθαρη εδώ και καιρό και δεν σχετίζεται µε τις επιµέρους σκοπιµότητες που διατηρούν οι δάνειες δυνάµεις.


Πάρτι µε την Αττική οδό

Η Κουµουνδούρου φέρεται αποφασισµένη να ανοίξει πλέον ένα νέο µεγάλο µέτωπο µε το συγκρότηµα Μπόµπολα και αυτή τη φορά να αγγίξει το θέµα της Αττικής οδού, της λεγόµενης «κότας µε τα χρυσά αβγά» για τους εργολάβους που κατασκεύασαν και εκµεταλλεύονται το έργο. Το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης διαµηνύει ότι έχει συλλέξει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η προβλεπόµενη από τη σύµβαση απόδοση των επενδυτικών κεφαλαίων έχει επιτευχθεί και ο παραχωρησιούχος πρέπει να επιστρέψει την Αττική οδό στο κράτος αντί να συνεχίζει να την εκµεταλλεύεται προς ίδιον όφελος. Εµπειρα στελέχη της Κουµουνδούρου περιγράφουν τη δραστηριότητα γύρω από την εταιρεία της Αττικής οδού ως ένα πολυδαίδαλο, πολυπλόκαµο δίκτυο πέντε θυγατρικών εταιρειών του οµίλου Μπόµπολα, που έχει στόχο να «εξαφανίσει» ή να εµφανίσει µειωµένα τα υπέρογκα κέρδη του οδικού άξονα -από την απρόσµενα µεγάλη κίνηση που είχε απ’ όταν λειτούργησε- ώστε να παραταθεί ο χρόνος αξιοποίησής του από τον εργολάβο. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει το αίτηµά του αυτό µε κάθε δυνατό τρόπο, προειδοποιούν κορυφαία στελέχη του: µε κοινοβουλευτικό έλεγχο προς την κυβέρνηση, µε στήριξη των κινήσεων πολιτών, ακόµη και µε προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Οσοι γνωρίζουν το πόσο τεράστια πηγή εσόδων είναι η Αττική οδός για το συγκρότηµα Μπόµπολα αντιλαµβάνονται ότι και µόνο η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να θέσει το θέµα αποτελεί για τον εργολάβο «αιτία πολέµου». Επισήµως, η κοινοπραξία που διαχειρίζεται την Αττική οδό υποστηρίζει ότι οι µέτοχοί της θα λάβουν το πρώτο µέρισµα το 2013, αν και από το 2006 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς µιλούσε για πιο γρήγορη επιστροφή του δρόµου στο Δηµόσιο.


Η Mega-λη σύγκρουση

Την ίδια ώρα, η Κουµουνδούρου ανεβάζει τους τόνους και στην κόντρα µε το MEGA, αντιµετωπίζοντας τον τηλεοπτικό σταθµό, τον έλεγχο του οποίου έχει κυρίως το συγκρότηµα Μπόµπολα, ως το τελευταίο προπύργιο του παλαιού συστήµατος που δίνει µάχες για να διατηρήσει τον έλεγχο των πραγµάτων στη χώρα. Δεν ξεχνά µε τίποτα ότι ο κύριος και πιο αποτελεσµατικός σύµµαχος της τρόικας και των λεγόµενων µνηµονιακών κοµµάτων ήταν το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μεγάλου Καναλιού «που κατατροµοκρατούσε κάθε βράδυ τους πολίτες στις εκλογές», όπως λένε µε νόηµα στελέχη του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Με αφορµή µάλιστα την τελευταία άγρια σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ µε το MEGA -και ειδικά µε τον Γιάννη Πρετεντέρη- γύρω από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και τις ενδεχόµενες ποινικές ευθύνες του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και το δάνειο που έλαβε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του καναλιού, παράγοντες της Κουµουνδούρου σηµειώνουν ότι πρόκειται απλώς για µια εκδήλωση της εξελισσόµενης αντιπαράθεσης και όχι για µεµονωµένο γεγονός. «Δεν µας πειράζει η κριτική, όµως εδώ δεν έχουµε να κάνουµε µε δηµοσιογραφία, αλλά µε επιχειρηµατικά συµφέροντα που µάχονται απέναντι στην κοινωνία», λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και συµπληρώνει µε νόηµα ότι «όποια πέτρα µεγάλης µπίζνας κι αν σηκώσεις, θα τους βρεις από κάτω».

Στις κατηγορίες του καναλιού ότι η Κουµουνδούρου ενοχλείται από τους σχολιαστές του κεντρικού δελτίου ειδήσεων οι οποίοι απλώς ασκούν το δηµοσιογραφικό τους λειτούργηµα, στελέχη του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης απαντούν ότι το πρόβληµά τους δεν είναι η στάση του MEGA απέναντι στον κ. Τσίπρα, αλλά το γεγονός ότι «έχουν όλη αυτή την τριετία βυσσοδοµήσει εναντίον κάθε κοινωνικής οµάδας που αντιστέκεται στο µνηµόνιο». Ειδικά γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ, για παράδειγµα, υπάρχει και µια επιπλέον πτυχή: µέλη της οικογένειας Μπόµπολα βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας, πιθανόν µε υψηλές καταθέσεις στην Ελβετία και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιµά -κάνοντας σχετικές «φωτογραφικές» αναφορές στις ανακοινώσεις του- ότι οι υπουργοί Οικονοµικών των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήµου, κύριοι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελος Βενιζέλος θέλησαν, καλύπτοντας την υπόθεση, να προσφέρουν «καλές υπηρεσίες» στον ισχυρό παράγοντα των ελληνικών media. Ειδικά η αποστροφή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Βενιζέλος κρατούσε στο συρτάρι του επί δύο εκλογικές αναµετρήσεις τη λίστα Λαγκάρντ και δεν διέταξε κανέναν έλεγχο για τους µεγαλοκαταθέτες αποτυπώνει εµµέσως την εκτίµηση του κόµµατος ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλησε να εξασφαλίσει έτσι την υποστήριξη ισχυρών µέσων ενηµέρωσης και επιχειρηµατικών παραγόντων. Γι’ αυτό και τώρα, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, «το MEGA του κ. Μπόµπολα σπεύδει να αθωώσει τον κ. Βενιζέλο µε τα έωλα επιχειρήµατα του κ. Πρεντεντέρη και τη συκοφαντική επίθεση στον κ. Τσίπρα».


Το δάνειο της Τηλέτυπος και η Digea

Σηµείο αιχµής στην κόντρα µε το MEGA αναδεικνύεται το δάνειο των 98 εκατ. ευρώ που έλαβε από τέσσερις τράπεζες η ιδιοκτήτρια εταιρεία του καναλιού Τηλέτυπος Α.Ε. Ο ΣΥΡΙΖΑ όξυνε την κριτική του, αντιπαραθέτοντας την ευκολία µε την οποία δανείστηκε το κανάλι -η ηγεσία του οποίου µιλά για αναδιάρθρωση παλαιότερου δανείου κατά κύριο λόγο- µε την ασφυξία που βιώνουν οι περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας όταν προσπαθούν να καταφύγουν στις τράπεζες. Ειδική οµάδα τεχνοκρατών που εργάζεται στην Κουµουνδούρου επισηµαίνει τρία παράδοξα:

ν Πρώτον, ότι το δάνειο δόθηκε την ώρα που το MEGA έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει τη σταθερότητα της τρικοµµατικής κυβέρνησης - µε την «αθωωτική» απόφαση που έβγαλε για τον κ. Βενιζέλο ο κ. Πρετεντέρης στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

ν Δεύτερον, ότι το δάνειο δόθηκε λίγες µόνον ηµέρες προτού εγκατασταθούν στις ελληνικές τράπεζες ελεγκτές της τρόικας που θα κοσκινίζουν τη δανειοδοτική πολιτική τους.

ν Τρίτον, ότι η αποτίµηση των περιουσιακών στοιχείων του MEGA, πάνω στην οποία βασίστηκε η αναδιάρθρωση και το νέο δάνειο είναι στην πραγµατικότητα µία φενάκη: χρειάστηκε να εκτιµηθούν η ταινιοθήκη και τα δικαιώµατα που έχει το κανάλι στο ποσό περίπου των 120 εκατ. ευρώ για να µπορέσουν οι τράπεζες να εγκρίνουν το δάνειο των 98 εκατ. ευρώ.

«Τέτοια έκανε και ο Γιαννίκος του ALTER µε τις “ζουζουνίτσες” και τώρα βρίσκεται στον Κορυδαλλό», λένε µε νόηµα έµπειρα -επί των θεµάτων αυτών- στελέχη. Παράλληλα από τον ΣΥΡΙΖΑ διαµηνύουν ότι δεν πρόκειται να αφήσουν το θέµα µε την κατάληψη των συχνοτήτων από τους καναλάρχες και την επιχειρούµενη προσπάθεια να ελέγξουν και την ψηφιακή εποχή µε την Digea. «Eχουν κάνει κατάληψη σε δηµόσια αγαθά, όπως είναι οι συχνότητες, και δεν κατέβαλαν καν το τίµηµα που προβλέπει ακόµη και το µνηµόνιο, δηλαδή περί τα 500 εκατ. ευρώ», σηµειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνος Σκουρλέτης. Προειδοποιεί δε ότι το κόµµα του δεν πρόκειται να ανεχτεί την οικοδόµηση ενός τέτοιου αυθαίρετου καθεστώτος και στην ψηφιακή πλατφόρµα.


Ο ρόλος του Παπακωνσταντίνου

Με αφορµή τις τελευταίες προσπάθειες µέσων ενηµέρωσης, ιδίως του ΜEGA, να θέσουν εκτός κάδρου ευθυνών για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ τον κ. Παπακωνσταντίνου, επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ επισηµαίνουν ότι ο πρώην υπουργός Οικονοµικών είναι κεντρικό πρόσωπο σε πολλές επιχειρηµατικές διαδροµές και άλλες δραστηριότητες της οικογένειας Μπόµπολα. Μέλη της εν λόγω οικογένειας φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας Λαγκάρντ, την οποία διαχειρίστηκε και ουσιαστικά πέταξε στα σκουπίδια ο κ. Παπακωνσταντίνου. Επί θητείας, µάλιστα, του τελευταίου στα υπουργεία Οικονοµικών και Περιβάλλοντος κλείστηκαν επιχειρηµατικές συµφωνίες, όπως η σύµβαση για τα µεταλλεία χρυσού στην Κασσάνδρα, για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη αντιπολιτευτική κριτική - τόσο για το οικονοµικό σκέλος όσο και για τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Στο επιχειρηµατικό µπλοκ µετέχει -έστω και µε µερικό ποσοστό- εταιρεία συµφερόντων Μπόµπολα και ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιµά ότι οι προνοµιακές ρυθµίσεις, µε τις οποίες αντιµετωπίστηκαν οι επενδυτές, οφείλονται στις πολιτικές διασυνδέσεις του ισχυρού επιχειρηµατία. Θεωρεί δε ότι η διασύνδεση του πρώην πολιτικού µε τον «εθνικό εργολάβο» -άλλο ένα προσωνύµιο που έχουν υιοθετήσει στην Κουµουνδούρου για τον κ. Μπόµπολα- ήταν πάντοτε ισχυρή και παρασκηνιακή και επικαλούνται, µεταξύ άλλων, και τη µεγάλη στήριξη που είχε ο κ. Παπακωνσταντίνου ως υποψήφιος βουλευτής στην Αττική από το εκδοτικό συγκρότηµα της οικογένειας - ίσως αυτή η στήριξη, λένε, οφείλεται και στις θετικές για τον επιχειρηµατία ρυθµίσεις που έκανε ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των σκουπιδιών στην περιοχή!


Γ. Σταθάκης στο «ΘΕΜΑ»
Βουλευτής, υπεύθυνος Οικονοµικού του ΣΥΡΙΖΑ

«Εγινε απόσβεση του έργου. Ζητάµε καταγγελία της σύµβασης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...