Μακελειό στο Πορτ Σάιντ



Τουλάχιστον 22 νεκροί και 200 τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός των βίαιων συγκρούσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στο λιμάνι του Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο.

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε πηγή των δυνάμεων ασφαλείας. Τα επεισόδια ξέσπασαν στην πόλη της βορειοδυτικής Αιγύπτου μετά την καταδίκη σε θάνατο 21 εκ των κατηγορουμένων στη δίκη για την ποδοσφαιρική τραγωδία που σημειώθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν συγγενείς των καταδικασθέντων προσπάθησαν να εισβάλουν στη φυλακή όπου κρατούνται οι τελευταίοι. Άγνωστοι άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι έκαναν χρήση δακρυγόνων. Αστυνομικά οχήματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ενώ τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν στους δρόμους γύρω από τη φυλακή.

Άρματα μάχης του στρατού και δυνάμεις της στρατιωτικής αστυνομίας άρχισαν πριν από λίγη ώρα να αναπτύσσονται στους δρόμους της πόλης. Παρότι δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη ανακοίνωση, αξιωματούχος δήλωσε ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να ενισχύσουν τις αστυνομικές και να προστατεύσουν τα δημόσια κτίρια.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και βραβευμένος με Νόμπελ Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι έκανε έκκληση για τον σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας», με στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα.

«Η σταθερότητα στην Αίγυπτο θα επιστρέψει με μια πολιτική λύση που βασίζεται στη διαφάνεια και στην αξιοπιστία: μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας για την αποκατάσταση της τάξης και την αναζωογόνηση της οικονομίας, και ένα σύνταγμα για όλους τους Αιγυπτίους» δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι. Η αντιπολίτευση απείλησε ότι θα μποϊκοτάρει τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Φεβρουαρίου 2012, μετά το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα, εκατοντάδες οπαδοί των ομάδων Αλ Αχλί και Αλ Μασρί ενεπλάκησαν σε βίαια επεισόδια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 74 άνθρωποι.



Το πλαίσιο της νέας αναταραχής

Η Παρασκευή για την Αίγυπτο ξημέρωσε με μια μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση στο Κάιρο, με επίκεντρο, φυσικά, την πλατεία Ταχρίρ. Οι συγκρούσεις ήταν για άλλη μια φορά σφοδρές, ενώ υπήρξε αναταραχή σε 12 από τις 27 επαρχίες της χώρας, με αποτέλεσμα 6 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ο Μόρσι κατηγορείται για «αυτοκρατορικές πρακτικές» με αφορμή τις κραυγαλέες παραφωνίες του νέου συντάγματος, καθώς και για καταστροφική οικονομική πολιτική, που οδηγεί τον λαό στην ανέχεια. Συνεχώς πληθαίνουν οι φωνές που απαιτούν την αποχώρηση της κυβέρνησης Μόρσι.

Στο Πορτ Σάιντ, όλα ξεκίνησαν όταν οι οικογένειες των 21 καταδικασθέντων συγκεντρώθηκαν έξω από τις φυλακές. Οι συγκρούσεις δεν άργησαν να επεκταθούν στο δημαρχείο και στο δικαστικό μέγαρο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...