Τσίπρας: «Είμαστε πιο έτοιμοι και από την κυβέρνηση να κυβερνήσουμε»


Έτοιμος να κυβερνήσει δηλώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνικό Κήρυκα».

«Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από ό,τι ήταν τα κόμματα που τώρα κυβερνούν», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή, με ευθύνη της συγκυβέρνησης και της τρόικας, διαλύεται η Ελλάδα.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι "η ελληνική Βουλή δικαιούται να νομοθετεί. Αυτό το δικαίωμα δεν είναι δυνατόν να απεμποληθεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Το ερώτημα αυτό είναι της προηγούμενης περιόδου, όταν και ο κ. Σαμαράς διατείνονταν ότι διαφωνεί με το Μνημόνιο και ότι θα το επαναδιαπραγματευθεί. Αντί της επαναδιαπραγμάτευσης είχαμε εμβάθυνση και ακόμα πιο βίαιη εφαρμογή. Το Μνημόνιο είναι επί της αρχής καταστροφική και αναποτελεσματική λύση. Η διαπραγμάτευση λοιπόν χρειάζεται και νέα θεμέλια".

Απαντώντας σε αρκετές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, επισήμανε: "Δεν πιστεύουμε ότι οποιοσδήποτε θα έπαιρνε το ρίσκο να δηλώσει δημόσια ότι θέλει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Και ο κ. Σόιμπλε έχει δηλώσει στη Σιγκαπούρη ότι πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που δεν το συζητά. Το ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να τινάξει στον αέρα την ευρωζώνη είναι πλέον κοινώς αποδεκτό. Κανείς δεν το επιθυμεί. Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί με ανεύθυνο τρόπο αυτή την προπαγάνδα καταστρέφοντας το επενδυτικό κλίμα και βάζοντας σε κίνδυνο το τραπεζικό σύστημα. Εμείς λοιπόν θα διαπραγματευτούμε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα είναι ρεαλιστικό, και -σε αντίθεση με την πολιτική του Μνημονίου- θα αποτρέπει αντί να καθιστά βέβαιη τη χρεοκοπία της χώρας. Προφανώς κανείς δε θα ήθελε να παραδεχθεί την αποτυχία του ελληνικού προγράμματος πριν τις γερμανικές εκλογές. Η Ελλάδα όμως δεν έχει χρόνο για χάσιμο, μπαίνει σε μια χρονιά βαθιάς ύφεσης με τους χειρότερους οιωνούς. Χρειάζεται λοιπόν μια κυβέρνηση για να θέσει πάνω στο τραπέζι αυτό το αυτονόητο. Ό,τι το πρόγραμμα απέτυχε. Ό,τι το πρόβλημα του χρέους με την πολιτική της λιτότητας και της ανεξέλεγκτης ύφεσης, διογκώνεται αντί να αντιμετωπίζεται, και χρειάζεται εντελώς διαφορετική πολιτική, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου η Ευρώπη να αποφύγει τον κίνδυνο της κατάρρευσης".

Στην ερώτηση ποια ήταν η αντίδραση του κ. Σόιμπλε όταν του έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου, ο κ. Τσίπρας είπε: "Το σίγουρο είναι ότι το άκουγε πρώτη φορά δια ζώσης από ελληνικά χείλη. Αν και το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων πατά πάνω σε στέρεη νομική βάση, τόσο η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, όσο και όλες οι προηγούμενες, απέφευγαν συστηματικά να το θέσουν, για να μην δυσαρεστήσουν τη γερμανική πλευρά. Πρώτη φορά άκουσε, υποθέτω, ο κ. Σόιμπλε να του ζητούν και τα στοιχεία της κατάθεσης Χριστοφοράκου για τους Έλληνες πολιτικούς που «λαδώθηκαν» από τη Siemens. Εδώ βέβαια η σιωπή γύρω από το ζήτημα δεν είναι για να μην δυσαρεστηθούν οι Γερμανοί, αλλά για να συνεχιστεί η σκανδαλώδης συγκάλυψη της δικομματικής διαφθοράς στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να αλλάξει γραμμή σε αυτά τα θέματα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...