SEXUALITY: Τα προβλήματα στη στυτική λειτουργία και η υγεία των ούλων

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης, οι άνδρες στην ηλικία των 30 που εμφάνιζαν ουλίτιδα εξαιτίας σοβαρής περιοδοντικής νόσου ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα στη στυτική τους λειτουργία.

Τούρκοι ερευνητές συνέκριναν 80 άνδρες ηλικίας 30-40 που υπέφεραν από στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) με μια ομάδα ελέγχου στην οποία συμμετείχαν 82 άνδρες χωρίς προβλήματα στύσης.

Βρέθηκε πως το 53% των ανδρών με ΣΔ είχε φλεγμονή στα ούλα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν μόλις 23%. Μετά τον έλεγχο της επίδρασης άλλων παραγόντων που μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση της ΣΔ, όπως είναι η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, βρέθηκε πως οι άνδρες που έπασχαν από σοβαρή περιοδοντική νόσο ήταν 3,29 φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα στη στυτική λειτουργία, σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν υγιή ούλα.

Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι η ΣΔ συνιστά ένα μεγάλο πρόβλημα της δημόσια υγείας που επηρεάζει την ποιότητα ζωής 150 εκατομμυρίων ανδρών σε όλο τον κόσμο καθώς και των συντρόφων τους.

Για τα 2/3 των περιπτώσεων ευθύνονται οργανικοί παράγοντες, όπως είναι τα προβλήματα που σχετίζονται με τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ το υπόλοιπο 1/3 οφείλεται σε ψυχοσυναισθηματικούς παράγοντες που σχετίζονται με το στρες και την κατάθλιψη.

Η χρόνια περιοδοντίτιδα συνιστά μια ομάδα φλεγμονωδών νοσημάτων που προκαλούνται κυρίως από βακτήρια που συγκεντρώνονται στα ούλα που φλεγμαίνουν. Προηγούμενες μελέτες έχουν αναφέρει ότι η χρόνια περιοδοντίτιδα μπορεί να σχετίζεται με την εκδήλωση συστηματικών αγγειακών νοσημάτων, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, η οποία μάλιστα έχει συνδεθεί με προβλήματα στη στυτική λειτουργία.

Είναι ήδη γνωστό ότι η ΣΔ και η χρόνια περιοδοντίτιδα έχουν παρόμοιους παράγοντες κινδύνους, όπως είναι η ηλικία, το κάπνισμα, ο διαβήτης και η στεφανιαία νόσος. Για αυτόν τον λόγο αυτό, οι ερευνητές απέκλεισαν από τη μελέτη άνδρες που έπασχαν από κάποιο συστηματικό νόσημα ή ήταν καπνιστές και επέλεξαν άνδρες που ανήκαν στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα 30-40.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, λοιπόν, υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η χρόνια περιοδοντίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες που υποφέρουν από στυτική δυσλειτουργία. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως, σύμφωνα με τα παρόντα ευρήματα, οι κλινικοί θα έπρεπε να αξιολογούν την ύπαρξη φλεγμονής στα ούλα ως παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση προβλημάτων στη στυτική λειτουργία.

Πηγή: medicalnewstoday

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...